Istoria Podgoriei Lechinta

storia viticulturii în Podgoria Lechinta străbate veacurile, iar primele mențiuni ale acestei îndrăgite arte se regăsesc în scrierile lui Herodot, înca din secolul VI î.C.

Lechinta,cu al său sol prielnic pentru vița de vie a scris pagini întregi de tradiție viticolă.

În această regiune, cultura viței-de-vie își întinde rădăcinile adânc în trecut fiind practicată inițial de daci, primii locuitori cunoscuți ai acestor meleaguri.

În secolele XII-XIII, viticultura a cunoscut o perioadă de dezvoltare semnificativă, grație sosirii sașilor din regiunile Rinului, care au găsit în Transilvania un nou cămin plin de oportunități viticole.Aceștia au adus atât soiuri noi de viță-de-vie, cât și tehnici de cultivare mai avansate.

VINURILE DE LECHINTA

Au străbătut cu grație podiumurile competițiilor naționale și internaționale. Astfel, la concursurile de la Lublijana , Budapesta și București în decursul anilor(1957-1970) vinurile de Lechinta au intrat pe podium cu medalii de aur la RIESLING DE RIN, SAUVIGNON BLANC, FETEASCA ALBA.Aceste distincții atestă cu mândrie rafinamentul și calitatea pe care le aduceau podgorenii în fiecare sticlă de vin.

Sursa: (Jó boroknak szép hazája, Erdély – Csávossy György ed.Mentor pag75-78)

VINUL IMPARATILOR

Se spune că, după ce Transilvania a intrat sub stăpânirea Habsburgilor, vinurile din această regiune au captivat gusturile Casei Regale Austriece, primind titulatura de „vinul împăraților”.